Menu button

p

pansarbark

Pansarbark; beskriver en typ av bark på tall som bildas när fura uppnått en hög ålder. Det finns idag tre olika typer av bark för att beskriva tallenbarkens struktur; glansbark, övergångsbark och skorpbark. Pansarbarken är som skorpbark, men mycket större och återfinns på mycket gamla furor.

Pantad

Dum eller lite "bakom"

Pantad

En riktig användning av ordet är att lägga beslag på något som att panta en flaska eller erlägga pant för något till exempel i Pantbanken. Jag har lekt en lek som hette "Gömme" på 1950-talet. Där skulle man stå på ett ställe och räkna till t.ex. hundra medan de andra gömde sig. Sedan gick man och letade väldigt försiktigt eftersom det gällde att komma först till det ställe där man hade räknat om man upptäckte någon och där skulle man säga "Trepanta Göran" eller vad han hette och då fick han stå och räkna nästa gång. Om inte Göran hann först vill säga. och under tiden man letade kunde någon annan springa fram och säga: "Trepanta mig" och då slapp han stå och räkna nästa gång!

pantofflagröd

Ordet betyder potatismos

pantoffler

potatis på skånska

Pantofflor

Skånska för "potatis"

panzermorsa

Kvinna med barnvagn som inte tar hänsyn till människor runtomkring henne. Hon använder barnvagnen som en murbräcka för att ta sig igenom mindre folksamlingar. Hon använder barnvagnen även som panzer genom att ställa vagnen mitt i vägen så att ingen kan ta sig förbi, helst i butiker.

paparazzi

beteckning på hänsynslös kändisfotogaf

papir

papper 1. papirerna räcker inte (papperna räcker inte)

papp

tusen kronor T.ex. "Bilen kostade 200 papp".

papperssylt

Humoristisk översättning av engelskans "paper jam", dvs när ett papper har fastnat i skrivaren och man måste öppna skrivaren och ta bort pappret för att kunna fortsätta använda den.

pappsen

När man pratar om sin far/pappa så kan man istället säga pappsen. T.ex: "Pappsen betalade körkortet åt mig." Stavas ibland "papsen". Se även mamsen.

pappskalle

dumhuvud

para pissedon

Ha samlag

paragrafryttare

Någon som utan eftertanke alltid följer alla regler och föreskrifter

paraply

kondom

parasitbloggare

Substantiv. En bloggare utan egen blogg. Personen använder istället kommentarfunktionen på andra bloggar för att blogga. Resultatet blir följaktligen en “parasitblogg”.

Parasitfitta

Störig person

Parentes

Förälder

parra

Göteborgskt ord att beskriva t.ex en hiskelig fart

Parterrbrottare

En motspänstig person som är oförmögen att kompromissa och låser sig vid en enda lösning (sin egen) på ett gemensamt problem. Ordet kommer från brottning där den som döms ned i parterr måste vara motpänstig och låsa situationen för att klara sig.

patrask

Pack, slödder

patridiot

Kombination av patriot och idiot. En person som säger sig agera för sitt lands bästa men snarare gör tvärtom. Förekommer i en teckning av @olssonsklotter 2020-01-31.

patta

dia. pattdjur (däggdjur)

Pattaglytt

Spädbarn Skånska.

pattar

Kvinnobröst

pattstånd

styva bröstvårtor

pava

flaska, spritflaska

pava, eller pave

vinflaska

paxa

Boka, Ta till sin fördel.