Menu button

#småländska

blatting

Halvvuxen pojke. "Stor i orden men liten på jorden"

kulta, kulta på, kulta runt

kulta, att kulta på en stor sten = att förflytta en stenbumling som är för stor att lyfta genom att rulla och välta runt den. att kulta runt = att volta och slå kullerbyttor avsiktligt eller oavsiktligt.

tyveten

blyg

möckla

ge stryk, piska upp

gass

godis

ta'n

Ta honom, fånga honom (Jönköping)

Fälleben

Ett annat ord för 'krokben'. Sägs ofta i Skåne, men även i Småland och Halland. Exempel: 'Han satte fälleben för mig! Jag snubblade till och höll på att trilla rakt ner i en stor vattenpöl.'

glaffsa

tjafsa, käfta emot. Vad glaffsar du om. Eller äta ljudligt (smackande). glaffs är en riktig blöt röra som tex sönderkokta potatis till grisen. Men också: det glaffsar om gummistövlarna om man går där det är riktigt blött.

glirv

glirv är hal blöt lera eller liknande. Då det regnat på lerig barmark blir det glirvigt (halkigt). Då en salvetub spricker blir den glirvig (hal och smetig)

hös

Småländska för huvudet av en gris.

lejefolk

tillfällig arbetskraft på bondgårdar, t.ex. vid skörd o.d.

sytesamt

jobbigt, besvärligt det är t ex sytesamt att gå ut när det är kallt Jag har hört det i västra delen av Småland, nära gränsen till Västergötland

Osch Devon

Betyder ungefär "Herre gud". Används mest i Jönköpings trakten.

Rummelpengar

Fickpengar. Pengar att roa sig med.

jippa

Vard. uttryck för välta (välta omkull). Ex. "Akta så det inte jippar!" Ex. "Väg inte på stolen, du kommer jippa." Kan vara en alternativ stavning av gippa.

knölföda

Olämplig och otrevlig person

hälla sig

Gå och "hälla sig" (gå och vila)

älemäte

Ett misslycat exemplar. Jag har hört den om en älg, som var vanskapt.

läskig

jättegod

smörsås

fläskflott

bodknodd

affärsbiträde

pajk

pojke kan även heta pajkalue

bedaglig

ganska ful (särskilt om flickor och kvinnor)

vetig

Vettig = klok i huvudet Finns i uttrycket: Är du inte vetig?

redig

"klok i huvudet" Finns i uttrycket: Är du inte redig?

visten

Visten är steget före narig, dvs lite torr pga köld men inte så besvärligt som när man är narig!

usken

Trött/frusen

Överstyvt

Något eller någon är "styv", vilket menas att någon/något är jätte duktig/bra. Överstyvt är en förstärkning av detta. T.ex. - Någon är överstyv på att spela fotboll. - En konsert var överstyv. Oftast uttalar man "överstyvt" utan r. "övestyvt" Används främst i Jönköpingstrakten.

hie

En riktig röra. Stökigt, snårigt och allmänt svårt att passera. Används vanligen i beskrivning av en yta. Exempel: "Det är ett riktigt hie där borta mellan husen."

bygdastråk

[bøːjdastroːk] En person som går omkring och skvallrar och sprider osanning i hennes närmiljö. Personen i fråga är ofta äldre och av kvinnligt kön. Krösa-Maja i tv-serien "Emil i Lönneberga" är ett klassiskt exempel på ett bygdastråk. Ordet går att jämföra med ord som: skvallerkärring och blarrmaja. (Sävsjö)