Menu button

#västgötska

tetig

(tetig) I Göteborg minns jag att det betydde svårbegriplig eller underlig, konstig. Saknar detta användbara men i Västmanland obegripliga ord. "Dom e' la änna tetiga här."

gigga

Spotta, låta saliv falla ner på marken

Gresabit

Äldre dialektal benämning på polkagrisar. Kan dessutom nyttjas som epitet för kraftiga och/eller överviktiga människor eller djur, jfr. "en riktig bit".

potäter

potatis

syten

Att vara "syten" betyder orolig eller rädd för en sak. Man kan bli syten inför en anställningsintervju t.ex. det är ett dialektord i Västergötland.

Klägg

Lokal dialekt för insekten broms/blinning. Används bla. i Västergötland/Dalsland/Bohuslän.

Öfsadrôp

Takdropp

fän

Ordet fänanvände en man från Skaraborgs län på 1950-talet. Han kunde säga " Det gör inte ett fän" och menade då att det gör inte något alls. Kanske att fän är en sammandragning av fjäder, som är lätt och många gånger liten. Men jag skulle vilja att någon annan förklarar härkomsten och utbredningen av detta dialektord. Hälsning Karin www.karinj.se

kneven

Ordet kneven betyder fumlig på västgötska. Ett exempel är att när man plockat blåbär länge för hand så kan man bli kneven alltså så stel så man blir fumlig och bären ramlar ur handen och ner på marken. Jag har skrivit ett vers på västgötska där ordet ingår, som är så här: " I blåbäramarkera. I summer ja skala te skogen. De va etter bära en reven man plocka och plocka å ble kneven. Då måste ja stanna. Fram kom sugel då man va sulten. Vi solaglann man ej bära fann utan lonka hem å sovde gott etter den goa skörd man fått" ( skrivet av Karin Johansson 2001)

snöga

Ordet snöga använde vi i Västergötland i min barndom ( på 1950-talet) och betyder helt enkelt snöa. ex. usch vad det snögar i dag.

annevessare

Med ordet annevessareförstås annorlunda. Detta är på västgötskta och använt bland annat i Alingsås-bygden.

Möe

Mycket

varvel

En varvel är en enkel låsanordning för dörrar. På väggen sitter en vridbar liten stav som vrids (varvas). I horisontellt läge håller varveln dörren stängd. Med vertikal varvel kan dörren öppnas.

Åpen

Jag tror att "Karlsson på taket" (A. Lindgren) har definierat begreppet utan att för den saken använda sig av ordet då han på Lillebrors födelsekalas säger till Lillebror att "...om du nu är så hungrig så kan du väl lika gärna äta en bulle..." då Lillebror tar en bit av sin egen tårta. Med andra ord en person som är extremt girig och väldigt gärna roffar åt sig av det som bjuds ut (och av sådant som inte bjuds ut också för den delen). Definition per norra Västergötland.

bös

Damm, hö- samt halmrester som ansamlas på loggolvet då hö- eller halmskörden har tagits in och lagts upp på rännet (loftet). Västgötsk definition (norra Västergötland). Används även som ett allmänt kraftuttryck enligt typen; "men bôôs då" eller för att beskriva allmänt skräp. Stavas oftast enligt principen två o med cirkumflex; "bôôs".

Hera

Springa omkring. T.ex: "Barnen hera omkring"