Menu button

#substantiv

tälter

plural för tält

kreaturer

tydligt plural av kreatur

Lappögla

Lappöglor är oftast tillverkade i skinn och är en liten lapp som fästs i väskor för att skapa en fästpunkt för packning. De användes ursprungligen för att fästa isyxor utanpå ryggsäcken i stället för att behöva ha den inuti med resten av packningen. "Den här ryggsäcken har en lappögla." "Om du ska ut och vandra kan det vara bra att sy på ett par lappöglor om du har mycket packning." "Den där yxan ser vass ut, ta en bit snöre och bind den i lappöglan så inget går sönder."

päsa

En päsa är helt enkelt en öl. - Ska vi ta en päsa sen? Dalsländska - Färgelanda med omnejd

svågerkapitalist

En företagare som ägnar sig åt svågerkapitalism

svågerkapitalism

En aktivitet och politiskt system som innebär att politiker och delar av näringslivet har ömsesidigt gynnande relationer, så gott som alltid på mindre företags, medborgarnas och hela samhällsekonomins bekostnad. Jämf. eng. crony capitalism. En företagare som är involverad i svågerkapitalism kallas svågerkapitalist

sjotta

Toalett

Trollballe

Trollballe, trollsnopp. Uppkommer när pubesbehåringen är lika lång eller längre än organet i fråga. Vanligare bland äldre än yngre män. Anses vara oklädsamt i modern europeisk kultur. Exempel: Jösses vilken trollballe jag har! Hög tid att ta fram trimmern alltså.

pantofflagröd

Ordet betyder potatismos

padderock

Padderock betyder kaveldun (en växt).

malle

Det vita innehållet i en småfranska. Sannolikt ett småländskt uttryck.

Flôs

Göteborgska för små flygande insekter, flygande bös. - "När jag cyklade i skogen fick jag en massa flôs i munnen!" - "Du får la hålla munnen stängd när du cyklar!"

strul

Extraordinärt jävliga och krångliga omständigheter som man inte närmre vill gå in på detaljerna kring

rulle subst 'en rulle'

Rulle är substantiv för 'rullstol' bland funktionshindrade och inom sjukvården

LABBE subst 'ett labbe'

Bod, litet hus där kroppsarbetare äter.

ävja

Korvsjö, avsnörd från meandrande vattendrag

Bräms

Broms (blodsugande flygfä från familjen Tabanidae). Dialektal variant från norra Sverige.

Fluk

Vattenpöl Plural: flukar Exempel: "Dä va fullt mä flukar på vägen" betyder "det var fullt med vattenpölar på vägen".

Korvfest

Korvfest är ett tvetydigt ord som kan verka självklart vid den första anblicken om man är obekant med dess andra betydelse. För det är inte den uppenbara betydelsen - en fest där man grillar korv - som man oftast syftar på när man använder begreppet i vardaglig mening. Det har en dold mening som är lätt att missa om man är väldigt naiv. Korv är en synonym som syftar på det manliga könsorganet, vilket då innebär att en korvfest är en fest med mycket killar - helst enbart killar. Men även en fest med det motsatta könet - fast med en betydande majoritet av det manliga könet - skulle kunna definieras som korvfest. Begreppet används även i andra sammanhang som inte är direkt kopplade till festande. Det är till exempel vanligt att det används för att utrycka avsaknaden av det motsatta könet i något sammanhang. Oftast används begreppet på ett humoristiskt sätt för att ironisera en viss händelse eller situation. Men det kan även användas för att utrycka sexuell frustration. Det används alltså sällan i positiv bemärkelse, utan snarare för att förlöjliga eller visa sin irritation över det rådande tillståndet.

sytlön

Kommer av syta=att ta upp ett barn i knät, varvid barnet kanske kissar i knät, vilket betecknas som sytlön=belöning för sytningen. folkmun

svartskalle

Kan användas mellan folk av utländsk härkomst utan negativ klang. Här tjänar ordet syftet att skapa samhörighet. jfr hur afroamerikaner sinsemellan och i låttexter kan använda 'nigger'. De menar bara "kille", "man".

pullerulla

barnsligt, barnvänligt uttryck för det kvinnliga könsorganet

orre

Lösaktig, lättfotad, slampa, hora.

lommemög

fickludd, skrafs

karuscha

stretch. "Det är ingen karuscha kvar i den här tröjan" karuscha-band = gummi-band

vase

liten omogen pojke, i de flesta fall även synnerligen ohängd.

Skruffs

Något föremål (ofta smått) som man inte kan definiera som något annat konkret vis. Föremålet kan även vara utan stor betydelse.

löskekvitto

Verifikation i bokföringen som egentligen inte är företagets utgift utan redovisas för att kunna ta ut pengar ur företaget och slippa skatt/moms/arbetsgivaravgifter. Exempel på typiska löskekvitton är kvitto på 2 pizzor från den lokala pizzerian eller ett taxikvitto stämplat 03:14 söndag morgon. Den desperate bluffmakaren kan samla ihop de kvitton som ligger slängda vid rullbandet på byggvaruhuset och använda i sin bokföring. Uttrycket "Det är bara löske i det bolaget" antyder att bokföringen bolaget systematiskt manipuleras. Förmodat ursprun http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/147/29.html#L%C3%96SKE-KARL

donsalock

brunnslock

dons

brunn