Menu button

#dialekt

Sleten

Sleten betydde onykter i 50-talets Falköping.

Uhällig

Adverb. Uhällig eller ohällig. Småländsk, ålderdomlig och vardaglig beskrivning av någonting som är besvärligt eller krångligt. Verb. Att vara uhällig vid någon betyder att man är retsam.

Kugatröska

Alternativ stavning av Kukatröska. Extremt promiskuös person, företrädesvis av kvinnligt kön. (Skånska). Ex. -"Hon?, den jävla kugatröskan!"

Sni

Man är ute, det är kallt och när det då blåser kallas det i vissa delar av Västerbotten för sni. Kanske en variant av svenskans "det blåser snålt"? Varianten snå förekommer i norra Ångermanland.

bås

grovt damm, såsom av hö

ävja

Korvsjö, avsnörd från meandrande vattendrag

Bräms

Broms (blodsugande flygfä från familjen Tabanidae). Dialektal variant från norra Sverige.

Rappel

Skräp, dåligt gjort, ostadig, skranglig, fallfärdig. Se även rapplig. I Västerbotten, Lappland, Dalarna och Värmland förekommer ett ord rappel i betydelsen 'skräp'. Uppenbarligen avses i första hand mindre värdefulla föremål som ligger oordnade och som kanske borde slängas bort. En byggnad där man förvarar sådana föremål har man i Orsa i Dalarna kunnat kalla rappelhus. Även föremål som kanske används men är bristfälligt tillverkade, ostadiga eller fallfärdiga har benämnts rappel och i Bjurholm i Västerbotten kunde man kalla en ostadig stege rappelstege. I några få uppteckningar har man uppgivit att rappel betyder 'stenig mark', så bl.a. i Nordmaling i Ångermanland där man också har sammansättningen stenrappel med samma innebörd. Ett abstrakt ting som ett litterärt verk kan betecknas som rappel om man tycker att det är strunt. Ordet kan beteckna 'krångel' i allmänhet och i Lycksele i Lappland kan en person som är krasslig få höra "att du skulle bli ett sådant rappel!" Ordet har även några helt andra betydelser, nämligen 'skrammel, slammer, buller' som har upptecknats på några håll i Lappland och i Dalarna samt 'struntprat, pladder' som har upptecknats i Dalarna. Rappel hör ihop med verbet rappla vars huvudbetydelse tycks vara 'skramla, skrälla, bullra, föra oväsen'. Den är känd från Jämtland, Härjedalen, Småland, Skåne och alldeles särskilt från Dalarna och Blekinge. I dessa två landskap förekommer också betydelsen 'babbla, prata strunt', men innebörden 'prata' har belagts i olika uttryck även på andra håll; särskilt i uttrycken rappla upp 'rabbla upp' och rappla på 'tala hastigt eller oavbrutet' samt uttryck av typen rappla och prata.

Fluk

Vattenpöl Plural: flukar Exempel: "Dä va fullt mä flukar på vägen" betyder "det var fullt med vattenpölar på vägen".

Fnedra

Fnittra, småskratta. "Seder du och fnedrar igen?" Sitter du och fnittrar igen?

blia

Det är blia ute. Igår va he kallt men nu ä he blia. T.ex om det var -30 grader igår och det är -10 grader idag så är det blia

flurig

En okammad och spretig frisyr.

Täckt

Det står två kalvar ute på täckten

kiff

Rolig. I alla fall i Klippan där jag växte upp på 1950-talet.

sytlön

Kommer av syta=att ta upp ett barn i knät, varvid barnet kanske kissar i knät, vilket betecknas som sytlön=belöning för sytningen. folkmun

Snåttren

Hjortron hjortron

ålahue

idoit

bobbe

stroppig person

fjåne

idiot

räligt

äckligt

Bögebacken

Gammalt ord för bokskog på willändska(skåne/blekinge gränsen)

Hössla

Föra oljud, prata, tjattra på ett störande sätt. Ex. Hössla inte, ungar!

pullerulla

barnsligt, barnvänligt uttryck för det kvinnliga könsorganet

Gottis

Gottis sa vi i min barndom i Malmö - numera säger man godis

gör-

Används som förled och för att förstärka andra ord, t.ex. görgött (jättegott), görsköj (jätteskoj) o.s.v. Värmländska, västgötska.

dret

skit (bildligt), även som förled; dretsnygg (skitsnygg, mycket snygg), dretstövel (skitstövel). Se även drit.

tulle

Frizon i barnlekar som tjuv och polis etc. Exempel: "Nu tar jag dig!" "Tulle!"

Flö

Verb i imperativ, att uppmana någon att flytta på sig. Västgötska.

fnatt

Fnatt, ursprungligen löss. Att fnatta sig är att klia sig eftersom löss kliar. Detta har överförts till att klia sig i allmänhet. Att "ha fått fnatt, eller fnatta runt" är att bete sig som om man fått loppor eller löss.

rabba

bromsa lite lätt, minska farten, genom att sätta ner en fot, t ex när man åker spark nerför en backe